Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 szklanka zsiadłego mleka
50g cukru pudru
60g miękkiego masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do dekoracji: maliny, golden syrup lub miód
Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj do nich żółtka i miękkie masło, mieszaj do połączenia składników, następnie wlej do masy zsiadłe mleko.
2. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 min.
3. Smaż placuszki na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości placka). Nadaj im raczej spłaszczony kształt, wtedy szybciej się usmażą. My smażyłyśmy na patelni do naleśników, jednak dodałyśmy trochę oleju, żeby placki nie przywierały.
4. Podawaj jeszcze ciepłe polane miodem lub syropem, posypane owocami. Smacznego:)
Nasze oceny:

Julka: Fajny pomysł na niedzielne, leniwe śniadanie :) Jednak następnym razem do smażenia użyję odrobiny masła zamiast oleju. Moja ocena: 8/10.
Puszyste placuszki.... pychota!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
są super ! miękkie, lekkie, słodkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuń